16 prostych kuchennych trików naszych babć, które koniecznie musisz odkryć na nowo
#1
Jeśli panierujesz kurczaka, po prostu wsyp mąkę, przyprawy i bułkę tartą do papierowej lub plastikowej torebki, dodaj mięso i solidnie wymieszaj wszystko razem. Mniej bałaganu, dokładnie obklejone panierką mięso i zaoszczędzona spora ilość czasu!
#2
Zawsze płucz ryż przed gotowaniem. Dla najlepszego efektu powinien być najpierw przepłukany pod bieżącą wodą, a potem trzymany w zimnej wodzie przez 30 minut, przed gotowaniem.
#3
Żeby ciastka przechowywane w słoiku lub pudełku nie stały się zbyt suche i twarde, na ich wierzchu połóż kawałek białego chleba.
#4
Do sosu pomidorowego zawsze dodawaj odrobinę brązowego lub białego cukru, który wspaniale podkreśla smak pomidorów.
#5
Idealne kruche ciasto ma proste proporcje. Nasze babcie najczęściej stosowały metodę 3-2-1, czyli 3 części mąki, 2 części zamrożonego masła i 1 część wody. Do tego odrobina soli i cukru i perfekcyjne kruche ciasto gotowe!
#6
Do tłuczonych ziemniaków dodaj brukiew! Świetnie poprawi ich smak i konsystencję, a w dodatku jest tania!
#7
Jeśli próbujesz dania i brakuje Ci w nim smaku, dodaj masło! To idealny nośnik aromatów i smaków, a poza tym masło sprawia, że wszystko ZAWSZE smakuje lepiej!
#8
Aby zapiekanki (ziemniaczane, makaronowe, jakiekolwiek!) smakowały lepiej przygotuj je dzień wcześniej. Upieczona zapiekanka, która leżakuje przez 24 godziny, jest milion razy lepsza w smaku!
#9
By jajecznica była pyszna i kremowa, moja babcia gotowała ją zawsze na niskim ogniu, przez co najmniej 10-15 minut. To zawsze działało!
#10
By kruche ciasto było naprawdę spektakularne, warto połowę potrzebnej wody zastąpić… wódką! W trakcie pieczenia wyparuje ona z ciasta sprawiając, że będzie bardziej kruche i delikatne. To naprawdę działa!
#11
Babcie znają też metody na zakup idealnego arbuza! Powinien być mocno zielony na bokach, ale na spodzie powinien być żółty – wtedy będzie najsłodszy. Ten trik zawsze działa!
#12
Najpyszniejszy ryż to taki, który jest gotowany z dodatkiem mleka! Możecie wybrać zwykłe mleko lub mleko roślinne i dodać je do wody, w której gotujecie ryż.
#13
By boczek w paskach był idealnie chrupki przed smażeniem go na patelni lub pieczeniem w piekarniku, posypcie go odrobiną mąki. Tłuszcz będzie mniej strzelał na boki, a boczek będzie bardziej chrupiący i z mniejszą ilością bąbelków powietrza.
#14
Po przelaniu ciasta do tortownicy, złap ją za boki i solidnie upuść je na blat. Dzięki temu ciasto równomiernie ułoży się w formie. Ten sposób działa także na muffinki, chleb i tarty!
#15
Gdy smażysz boczek, nie wyrzucaj tłuszczu, który wytapia się spod mięsa. Świetnie sprawdzi się potem do robienia jajecznicy, schabowych, czy smażenia pomidorów na sos pomidorowy. Przechowuj go w lodówce pod przykryciem!
#16
Dodaj mleko w proszku do domowego kremu dekoracyjnego do babeczek czy ciast, zastępując nim część cukru pudru. Dzięki niemu będzie gęstszy, nie tak słodki i łatwiej będzie nim dekorować Twoje wypieki.
Tekst pochodzi z: pysznosci.pl
Comments are closed.