Domowa kiełbasa lepsza niż ze sklepu. Przepis na smaczną pikantną kiełbasę

Jak samodzielnie ugotować kiełbasę? Oto przepis na bardzo smaczną i pikantną kiełbasę, którą każdy może przyrządzić w domu. Połączenie miodu i ostrej papryki zapewnia jej wyjątkowy smak. Mięso jest równocześnie soczyste i delikatne, a przy tym wyraźnie czuć w nim pikantną nutę.

Aż trudno uwierzyć, że tak dobra wędlinę można zrobić w zaciszu domowej kuchni. Poniżej przedstawiamy wyjątkowy przepis. Będziecie zachwyceni.

Składniki:

  • 1,5 kg wołowiny
  • 2 kg udek z kurczaka
  • 350 ml bulionu
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki papryki
  • 1 łyżka czarnego pieprzu
  • 1 łyżka suszonego kopru
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 0,5 łyżki gałki muszkatołowej
  • 75 g soli
  • 1 ziarenko czarnego pieprzu
  • osłonki na kiełbasę (najlepiej naturalne, ale mogą być również z tworzywa sztucznego np. poliamidu)

Jak przyrządzić smaczną domową kiełbasę?

Mięso kurczaka oddzielamy od kości i skóry. Na kościach gotujemy bulion, który doprawiamy ziarenkiem pieprzu i solą. Gotowy wywar odcedzamy i chłodzimy w lodówce.

Połowę mięsa wołowego, tłuste fragmenty mięsa drobiowego i jego skórę mielimy w maszynce do mięsa. Pozostałe mięso kroimy w kostkę. Mięso mielone łączymy z krojonym, przyprawiamy miodem. W osobnym naczyniu mieszamy przyprawy i dodajemy je do mięsa.

Całość mieszamy, równocześnie dodając bulion. Farsz mięsny jest gotowy – teraz możemy napełnić nim osłonki na kiełbasę. Najlepiej uformować z nich niewielkie kiełbaski. Warto też zadbać o to, aby w osłonkach nie gromadziło się powietrze.

Jeśli do tego dojdzie, pęcherz z powietrzem należy przebić cienką igłą. Teraz kiełbasę wieszamy w pozycji pionowej na ok. 1-2 godziny, a następnie gotujemy w temperaturze 80-85 stopni. Czas gotowania to także 1,5-2 godzin.

Po jego upływie kiełbasę studzimy i wieszamy w chłodnym miejscu na 12 godzin. Następnie zawijamy w papier i gotowe. Kiełbasa może trafić na stół, na którym z pewnością zachwyci wszystkich domowników i gości. Do tego przepisu będziecie często wracać. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!