Naleśniki na majonezie – lepsze od tradycyjnych – lekkie, pyszne i delikatne. Przepis idealny.

Sprawdzony przepis na naleśniki na majonezie, które uwielbiają moi domownicy i goście.

Naleśniki wychodzą mięsiste i pasuje do nich nadzienie zarówno słodkie, jak i wytrawne. U mnie dzieci oczywiście wolą na słodko z serem lub owocami, a dorośli z farszem pieczarkowym lub mięsnym.

Zobacz, jak wykonać naleśniki na majonezie:

Składniki:

  • 2 jajka (L)
  • 2 łyżki majonezu
  • 500 ml ciepłej wody
  • 9 – 10 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Roztrzepać jajka z majonezem, cukrem, cukrem waniliowym i solą. Jeśli naleśniki mają być na wytrawnie to cukier pominąć. Następnie stopniowo dodać wodę i olej. Miksować do połączenia się składników i uzyskania jednolitej konsystencji.

Ciasto odstawić na około 15 – 20 minut. Na rozgrzaną patelnię posmarowaną tłuszczem, nakładać niezbyt duże porcje ciasta i smażyć około 2 minut do lekkiego przyrumienienia.

Naleśniki podawać według upodobań na słodko lub wytrawnie. Z farszem z sera lub owoców, z pudrem lub czekoladą, nadziane pieczarkami, warzywami lub mięsem.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!