Szarlotka z kefirem – Moi goście oszaleli z zachwytu. Przepis z notatnika mojej babci

Przepis na to ciasto był przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Szarlotka na bazie kefiru gościła u nas praktycznie co święta, a ze stołu znikała błyskawicznie.

Jest niezwykle lekka, pełna jabłek i wyjątkowego aromatu. Wypróbuj ten przepis i spraw słodką niespodziankę swoim bliskim. Ręczę, że będą zachwyceni.

Składniki:

  • 3 duże jabłka
  • 200 g kaszy manny
  • 1 szklanka kefiru
  • 150 g cukru
  • 20 g kakao
  • 1 surowe jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 50 g masła

Pieczenie:

Do miski wsyp kaszę, kakao, sodę oraz cukier. Całość przemieszaj. Osobno wbij jajko, zalej kefirem i ubij dokładnie. Mieszaninę wlej do miski z sypkimi składnikami, całość połącz ze sobą mieszając delikatnymi ruchami. Ciasto odłóż na 20 minut.

W tym czasie obierz jabłka i pokój w średnie plasterki. Wrzuć je do rondla razem z masłem i przesmażaj przez około 10 minut. Pilnuj, by ich nie przypalić.

Formę do pieczenia przykryj papierem, dodatkowo lekko nasmaruj masłem lub oliwą i wyłóż na niej gorące jabłka. Na nie wlej cisto i równomiernie rozprowadź. Włóż do piekarnika na ok. 30 minut – piecz w 180 stopniach.

Po upieczeniu odczekaj do ostygnięcia. Na koniec posyp ciasto cukrem pudrem. Szarlotka świetnie smakuje z lodami lub bitą śmietaną.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!