Kotleciki z piekarnika – jem je gdy jestem na diecie. Są tak pyszne, że lepiej zrób podwójną porcję.

Jeśli jesteś na diecie i nie możesz jeść smażonego, to ten przepis na kotleciki jest na pewno dla Ciebie. Zrobisz je zdecydowanie szybciej niż smażone.

Sposób na soczyste pieczone kotleciki, które są zdrowsze i prostsze do przygotowania, gdyż są pieczone w piekarniku. Są też mniej tłuste, gdyż nie smaży się ich na patelni.

Składniki:

  • 1000 g mielonego mięsa
  • 3 cebule
  • 3 jajka (L)
  • 3 łyżki musztardy
  • 5 kromek białego pieczywa
  • wiązka natki pietruszki
  • pieprz i sól do smaku
  • mleko do moczenia pieczywa

Przygotowanie:

Pieczywo namoczyć w mleku, a po odciśnięciu dodać do mięsa mielonego. Jajka roztrzepać z musztardą i posiekaną natką pietruszki. Do mięsa dodać drobno pokrojoną cebulę, roztrzepane jajka, pieprz i sól. Wszystko dokładnie wymieszać.

Z mięsa robić niezbyt duże kotleciki i układać do żaroodpornego naczynia wcześniej wysmarowanego tłuszczem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 25 – 30 minut. Pieczone kotleciki można podawać z ugotowanymi ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!