Zupa kalafiorowa z serem i marchewką w 30 minut. Zasmakuje dzieciom jak i dorosłym. Super smak!

Poniżej prezentujemy Wam przepis na pyszną i pożywną zupę kalafiorową z marchwią i serem, która idealnie rozgrzeje Was w zimowe dni. Jest pełna zdrowych i pysznych składników, dzięki czemu zasmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom.

Składniki:

  • 1 podzielona na różyczki, średnia główka kalafiora,
  • 1 średnio marchew,
  • 1/4 szklanki pokrojonego selera,
  • 1 kostka bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 2 szklanki wody,
  • 3 łyżki mąki,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 szczypta soli,
  • 1 szczypta pieprzu,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka sera cheddar, startego na tarce,
  • ulubione przyprawy: papryka słodka, oregano, kminek, suszona pietruszka, chili.

Przygotowanie:

Kalafiora podzielić na różyczki. Marchew zetrzeć na tarce, a selera pokroić w małą kostkę. Tak przygotowane kalafior, marchew i seler włożyć do garnka i zalać bulionem oraz wodą. Gotować przez ok. 10-15 minut, aż do momentu zmięknięcia warzyw.

W oddzielnym rondlu rozpuścić masło na małym ogniu i dodać mąkę, sól i pieprz. Dodawać stopniowo mleko. Należy uważać, aby mleko się nie zważyło. Całość gotować, ciągle mieszając przez ok. 2 minuty. Gdy mieszanka zgęstnieje, zmniejszyć ogień i dodać stary ser.

Następnie dodać do bulionu i warzyw i dokładnie wymieszać. Przyprawić ulubionymi ziołami i przyprawami. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!