Przemierzając kraje Europy a także innych kontynentów zachwycamy się smakami lokalnych kuchni. Głównie zaskakują dania mięsne.
Z podróży do Turcji na długo zapamiętam smak tamtejszych kotletów. Jedną z pamiątek, które stamtąd przywiozłem jest przepis na ich samodzielne wykonanie.
Sodę i sok z cytryny wymieszaj w małej miseczce. Wołowinę i jagnięcinę połącz w większym pojemniku, dodaj sodę z sokiem cytrynowym.
Mieszaj ciągle przez 10 minut, aż mięso stanie się lepkie. Powoli wlewaj wodę, żeby farsz nie przyklejał się do dłoni. Wyrabiaj mięso rękami przez kolejne 10 minut.
Kolejnego dnia zetrzyj cebulę na tarce i odsącz sok. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub starty czosnek. Wymieszaj dokładnie zmielone mięso, miąższ z cebuli i czosnku, pieprz i sól.
Comments are closed.