Biała masa:
Ciemna masa:
Dodatkowo potrzebujemy:
fot: pinerest
Biała masa: mleko należy podgrzać w garnku. Dodajemy cukier. Następnie mieszamy oraz odstawiamy do ostudzenia lekkiego. Masło należy zmiksować. Gdy będzie ono puszyste, to należy stopniowo dodać mleczną masę, oczywiście nadal mieszając. Na samym końcu dodajemy właśnie mleko w proszku.
Ciemna masa: orzechy należy prażyć na suchej patelni. Wysypujemy je na jakąś ściereczkę oraz pocieramy, aby się pozbyć skórki. Następnie siekamy je na małe cząsteczki. Masło należy zmiksować na masę gładką. Następnie należy dodać nutellę oraz kakao. Wsypujemy na końcu orzechy i całość delikatnie mieszamy.
Zaczynamy od rozsmarowania masy ciemnej. Następnie ją przykrywamy waflem, na którym rozprowadza się białą masę. Całość przykrywa się z kolei trzecim waflem i przygniatamy deską. Do lodówki całość należy wstawić na jakieś trzy godziny.
Po upływie tego czasu roztapiamy dwie tabliczki czekolady w wodnej kąpieli i je rozsmarowujemy na knoppersie. Następnie odstawiamy je do stężenia. Na końcu kroimy na kawałki mniejsze i już wszystko gotowe.
Comments are closed.