Kiszona kapusta to produkt, który ceni się głównie za niską cenę i walory smakowe. Mało kto jednak ma świadomość jak pozytywny wpływ ma ona na nasze zdrowie. Główną zaletą jest wysoka zawartość witaminy C.
Spożycie 100 g kiszonej kapusty dziennie zapewnia organizmowi 70 mg kwasu askorbinowego. To prawie dobowa dawka, jaką powinny spożywać osoby dorosłe. Zawiera również wiele innych pierwiastków i związków chemicznych mających zbawienny wpływ na nasze zdrowie, a także błonnik i pektyny.
W składzie posiada kompleks innych witamin takich jak: B1, B2, A, E, PP, K, H, U. Zwiększa odporność na wszelkie wirusy i inne drobnoustroje chorobotwórcze, dlatego jej spożycie jest szczególnie ważne w sezonie jesienno-zimowym. Poprawia również wchłanianie żelaza oraz ma pozytywny wpływ na naczynia krwionośne.
Comments are closed.