Większość piekarników wyposażona jest w dodatkową szufladę. I jakoś przyjęło się tak, że zazwyczaj wykorzystujemy je do do przechowywania kuchennych gadżetów – takich jak formy do pieczenia, czy patelnie. A to duży błąd.
Ten niepozorny schowek ma bardzo ważną funkcję, która z pewnością przyda się nie jeden raz w każdej kuchni.
Odkąd sięgam pamięcią, wszystkie kuchenki w moim domu rodzinnym były wyposażone w dodatkową szufladę. I zarówno u mnie, jak i w rodzinie, czy sąsiedztwie, gospodynie domowe przechowywały w nich sprzęty związane z pieczeniem.
Było to dla mnie czymś oczywistym, dlatego zrozumiesz, kiedy powiem, że przeżyłam prawdziwy szok, kiedy w końcu poznałam prawdę na temat tajemniczego schowka.
Uświadomiła mnie przyjaciółka, która niedawno wróciła na stałe do Polski i jest w trakcie remontu swojej kuchni. Podczas rozmowy na temat sprzętów kuchennych, zaczęłyśmy wymieniać zalety tradycyjnych piekarników.
I kiedy temat zszedł na piekarnik okazało się, że dodatkowa przestrzeń pod piekarnikiem to tak naprawdę ocieplająca szuflada, która służy do utrzymania temperatury potraw przygotowanych w piekarniku, których nie chcemy od razu podać, bądź zostawiamy kilka porcji dla spóźnionych gości.
Tekst pochodzi z: pysznosci.pl
Comments are closed.