Przepyszna przekąska z pieczarek. Robię zawsze więcej bo każdy się zajada. Prosto i smacznie

Wystarczy dodać trochę przypraw i papryczki chili do pół kilograma świeżych grzybów, a otrzymamy wspaniałą przystawkę. Proste, szybkie i smaczne danie, pokocha każdy z Was!

Składniki:

  • 500 g pieczarek,
  • 1 pęczek koperku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 szt. papryki chilli,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Czosnek przeciskamy przez praskę, a pozyskaną masę dzielimy na dwie części. Jedną część dodajemy na patelni, gdzie już mamy wcześniej rozgrzany olej. Na patelnię dodajemy także papryczkę chilli i czekamy aż czosnek się lekko przyrumieni.

Pieczarki należy bardzo dokładnie umyć oraz oczyścić. Potem umieszczamy je na patelni. Do tego wszystkiego wlewamy sos sojowy razem z octem balsamicznym.

Dosypujemy tymianek i cukier. Wszystko utrzymujemy na ogniu, delikatnie mieszając, aby składniki mogły się ze sobą połączyć. Do smaku posypujemy solą i czarnym pieprzem. Ponownie mieszamy.

Całość dusimy na małym ogniu przez ok. dziesięć minut. Nie można zapomnieć o mieszaniu, aby zawartość patelni się nie przyprawiła. Na końcu gotowe grzyby należy posypać posiekanymi ziołami.

Jest to doskonała przekąska dla osób, które kochają jeść pieczarki. Warto zauważyć, że jest to prosta i szybka przekąska do sporządzenia. Można ją ze spokojem przyrządzić z podwójnej porcji i można całość spożywać na gorąco, jak również na zimno.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!