Rogaliki na śmietanie w 20 min. Lekkie i puszyste – każdemu zasmakują
49 607
Prosty i szybki przepis, dzięki któremu każdy wyczaruje coś pysznego. Niespodziewani goście pukają do drzwi, a w lodówce pustka? Teraz to żaden problem, z pewnością oczarujesz ich tym pysznym deserem.
Składniki:
200 gramów masła
200 gramów kwaśnej śmietany
2 jajka
90 gramów cukru
0,5 łyżeczki soli
5 gramów proszku do pieczenia
300 gramów mąki pszennej
Przygotowanie:
Roztop masło. Następnie dodaj do niego cukier i dokładnie wymieszaj. Gdy masło ostygnie dodaj do niego jajka i ubij na gładką masę. Następnie dodaj kwaśną śmietanę i wszystko wymieszaj.
Dodaj proszek do pieczenia do mąki, całość przesiej i dodaj do płynnej masy. Z całości ugnieć miękkie, elastyczne ciasto. Następnie podziel ciasto na grube rulony i uformuj je w pierścienie.
Weź dużą blachę, nasmaruj ją tłuszczem, a następnie ułóż na niej rogaliki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, piecz ciastka przez 15 minut.
Przed podaniem możesz je ozdobić cukrem pudrem, lukrem, kremem czekoladowym lub roztrzepanym jajkiem i cukrem. Smacznego!
Comments are closed.