Wyśmienite zrazy z mięsa mielonego. Ten przepis zostanie z Tobą w kuchni na dłuższy czas. Rewelacyjny smak

Mięso mielone idealnie nadaje się na zrazy, a ten przepis zostanie z Tobą w kuchni na dłuższy czas. 

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 jajo
  • 1 duża cebula
  • 150 g boczku (wędzony lub parzony)
  • ogórki kiszone – 2 szt.
  • bułka tarta
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sos pieczeniowy ciemny (Winiary)
  • sól, pieprz – do smaku
  • olej

Przygotowanie:

Na początku wyrabiamy mięso z połową drobno posiekanej cebuli, solą i pieprzem. Jeśli mięso będzie zbyt lepki można dodać odrobinę tartej bułki. Następnie należy uformować placki o grubości około 1 cm.

Połowę cebuli, która pozostała kroimy w kostkę, razem z boczkiem i ogórkami. Należy je ułożyć na każdym placku, posypać solą, pieprzem i papryką słodką.

Mięso teraz sklejamy, tak aby powstały zraziki. Po kolei każdy trzeba obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni z olejem z obu stron. Następnie zrazy zalewamy wodą, poziom ma być taki by je wszystkie zakryć.

Dorzucić liście laurowe i ziele angielskie, i tak gotować około 0,5 godziny. W tym czasie w zimnej wodzie mieszamy sos pieczeniowy. Dolewamy do zrazów i ponownie zagotowujemy.

Teraz już tylko trzeba zagęścić danie. Aby to zrobić w szklance z wodą mieszamy 3 łyżki mąki. Chwilę jeszcze należy podgotować. I gotowe!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!