Lekka i sycąca sałatka. Obłędny smak -chwilka roboty i gotowe. Bajeczna przyjemność jedzenia z każdym kęsem

W kuchni całego świata są przepisy na sałatki, czyli potrawy ze świeżych, kwaszonych, konserwowanych lub gotowanych warzyw.

Doprawia się je przyprawami i sosem, którego podstawą najczęściej jest oliwa, majonez, jogurt lub śmietana. Sałatki są daniem sycącym, a jednocześnie delikatnym i lekkostrawnym. Można się o tym przekonać, sporządzając sałatkę z szynką według proponowanego poniżej przepisu.

Składniki na 5 porcji:

  •  450 g szynki
  • 3 szt. jajek
  • Puszka kukurydzy 350 g lub zielonego groszku
  • 1 ogórek świeży, lub małosolny, jeżeli chcemy sałatkę pikantną
  • 1 papryka
  • 4 łyżki majonezu
  • Koperek, sól i pieprz do smaku w ilości według uznania

Przygotowanie

Ugotowane na twardo jajka należy obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Paprykę i ogórki również kroimy; ogórki w plasterki, a paprykę w paski. Koperek trzeba posiekać.

Wszystkie składniki wkładamy do salaterki, doprawiamy majonezem i mieszamy. Po dodaniu ziół znów mieszamy.

Smak sałatki jest najlepszy, gdy odstawi się ją co najmniej na godzinę po zrobieniu, aby wszystkie składniki się połączyły. Można ją traktować jako samodzielne danie lub jako przystawkę.

Można też jeść ją samą lub z bagietką albo grzanką. Ta szybka w przygotowaniu sałatka będzie z pewnością doceniona przez wszystkie zapracowane kobiety.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!