Ciasto, które smakuje jak 3BIT – bez pieczenia, szybko i prosto
Lubisz baaardzo słodkie desery? Chętnie wybierasz batonik 3BIT w sklepie? Mamy coś w sam raz dla ciebie. Przygotuj się na słodkie doznania – w tym cieście zmieści się cała puszka masy krówkowej. Noc spędzona w lodówce nada mu delikatny, aksamitny smak, więc pamiętaj, by przygotować je poprzedniego dnia.
Składniki
- 1 puszka masy krówkowej (kajmaku) w temperaturze pokojowej
- 8 opakowań herbatników po 10 szt. (potrzeba ok. 510 g herbatników, czyli 3 warstwy po ok. 25 ciastek)
- 500 ml słodkiej śmietany 36%
- 2 opakowania śmietan-fix
- pół tabliczki gorzkiej czekolady deserowej
Masa budyniowa:
- 0,5 l mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego na 0,5 l
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- pół kostki margaryny (ok. 125 g)
Przygotowanie:
1. Kwadratową blachę lu szklaną formę o wymiarach 24×24 cm lub podobnych wyłóż herbatnikami.
2. Na warstwie herbatników rozsmaruj delikatnie masę kajmakową.
3. Wyłóż kolejną warstwę herbatników.
4. 1,5 szklanki mleka zagotuj z cukrem, cukrem waniliowym i pokrojoną w kostkę margaryną. W pozostałej części mleka rozmieszaj zawartość torebki z budyniem, mąkę i mąkę ziemniaczaną. Całość wlej do gotującego się mleka, energicznie mieszając, by nie dopuścić do powstania grudek. Budyń gotuj ok. 1 min, aż zgęstnieje.
5. Jeszcze gorący budyń wylej na warstwę herbatników i przykryj kolejną warstwą.
6. Całość odstawiamy do wystygnięcia.
7. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij, dodając śmietan-fix, wyłóż na wierzch ciasta i posyp startą czekoladą.
8. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc.
Comments are closed.