Dzięki dodaniu do bulionu smażonych warzyw zupa zyskuje niesamowity aromat, a przy tym jest wyjątkowo rozgrzewająca i sycąca dzięki obecności mięsa.
Mięso z kurczaka umyj i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, cały czas usuwając powstałe szumowiny na powierzchni. Do wywaru wrzuć pokrojony seler, sól i ziele angielskie. Gotuj do momentu, aż mięso zmięknie, następnie wyjmij mięso z garnka.
Obierz ziemniaki, marchewkę i cebulę. Ziemniaki pokrój w kostkę i odłóż. Cebulę posiekaj na drobne kawałki, marchewkę pokrój w paski. Paprykę wydrąż i pokrój w kostkę.
W miseczce rozkłóć żółtko, dodaj mąkę i śmietanę. Wszystko wymieszaj na gładką masę. Odrobinę bulionu z garnka dodaj do miseczki i energicznie wymieszaj.
Comments are closed.