Jeśli uwielbiasz cytrynowy smak i aromat to jest to idealne ciasto dla Ciebie. W dodatku jest proste w przygotowaniu i niedrogie. Idealnie nadaje się jako poczęstunek do kawy czy herbaty.
Wierzch ciasta można polać lukrem, nada to mu ładniejszego wyglądu i jeszcze lepszego smaku.
Ubijać jaja z cukrem za pomocą miksera w misce przez 2-3 minuty. Do miski dodać miękkie masło, skórkę z cytryny i sok z połówki cytryny. Dodać przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia z cukrem waniliowym i ubić, tak by powstała gładka masa.
Do takiej masy można dodać kandyzowane owoce w takich ilościach jakie się lubi, następnie wymieszaj. Przygotować formę o średnicy 24 cm, wyłożyć ją pergaminem, nalać ciasto i wyrównać. Piec w 180 st C przez 40 -50 minut. Po schłodzeniu ciasta przełożyć je do innego naczynia.
Comments are closed.