To pyszne, pełnowartościowe danie można przygotować na wiele sposobów, moim ulubionym jest zdecydowanie ten z kaszą gryczaną i sosem pomidorowym. Jest banalnie proste, a przy tym niezwykle pyszne i sycące, no i ten cudowny zapach! Z powodzeniem możesz włączyć je do codziennego rodzinnego jadłospisu.
Opłucz dokładnie kaszę i ugotuj ją we wrzącej, osolonej wodzie. Powinna być miękka, nawet delikatnie rozgotowana. Odcedź i zostaw do ostygnięcia.
Wyrób dokładnie mięso, dodaj zimną kaszę i wymieszaj jeszcze raz. Masa nie powinna kleić się do rąk, w razie konieczności dodaj odrobinę mąki.
Drugą cebulkę pokrój w piórka, podsmaż na głębokiej patelni, zalej sosem pomidorowym. Ułóż na tej samej patelni podsmażone wcześniej kotleciki i przykryj.
Duś całość przez 20-25 minut, na małym ogniu. Po tym czasie sprawdź czy są już idealnie miękkie i soczyste, jeśli tak, możesz podawać do stołu.
Comments are closed.