Ciasto „Coca-Cola” to przysmak, jakiego jeszcze nie znacie. Z połączenia herbatników i coca-coli powstaje krem, który nie wymaga gotowania, musimy tylko zmiksować składniki. Ciasto jest miękkie, wilgotne, nie za słodkie w smaku oraz kroi się je łatwo. Możecie do niego dodać również małe bezy.
Składniki:
BISZKOPT:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM ORZECHOWY:
- 120g orzechów włoskich
- 150g herbatników
- 3/4 szklanki coca-coli
- 150g masła
- około 40-50g małych bez (10 sztuk)
- MASA ŚMIETANOWA:
- 400g śmietany kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny (10g)
- 5 małych bez lub 2-3 łyżki cukru pudru (aby nadać smak)
DODATKOWO:
- 3/4 szklanki coca coli, aby nasączyć ciasto
- 50g czekolady mlecznej
fot: https://www.przyslijprzepis.pl/
Sposób przygotowania:
1. BISZKOPT: Ubijamy zimne białka, aż uzyskamy sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier.
2. Ustawiamy mikser na najmniejsze obroty i cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy olej. Mieszamy i stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.
3 .Formę o wymiarach 23×28 smarujemy masłem i lekko posypujemy bułką tartą. Wylewamy uzyskaną masę i pieczemy w 180 stopniach przez około 25-30 minut. Po upieczeniu studzimy biszkopt i kroimy go na pół.
4. KREM ORZECHOWY: Mielimy herbatniki, aż uzyskamy pył. Następnie mielimy orzechy włoskie. W tym celu możemy użyć np. tłuczka do mięsa, wkładając orzechy do woreczka i drobno je rozbijając. Orzechy i herbatniki wkładamy do miski, zalewamy je coca-colą i czekamy 20 minut, aż napęcznieją.
5 .Po 20 minutach miksujemy masę orzechową i dodajemy co chwilę miękkie masło. Pod koniec miksowania dodajemy pokruszone bezy lub cukier puder. Dodajemy go, aby nadać smak.
6. Jedną z połówek biszkoptu układamy na dnie naczynia. Dodajemy połowę coca-coli i smarujemy całym kremem orzechowym. Następnie przykrywamy wszystko drugą połową biszkoptu.
7. W minimalnej ilości gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i studzimy. Ubijamy śmietanę kremówkę, aż uzyskamy sztywną pianę z dodatkiem pokruszonych bez lub cukru pudru (dla smaku). Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do śmietany i mieszamy. Masę śmietanową rozsmarowujemy na biszkopcie i wyrównujemy. Ciasto odstawiamy do lodówki, aby stężało.
Na tarce ścieramy czekoladę i posypujemy nią ciasto. Smacznego!
Comments are closed.