Chatka Puchatka – proste ciasto bez pieczenia. Zaskocz swoich gości!

Chatka Puchatka – inaczej także Chatka Baby Jagi – to zaskakująco proste, a przy okazji oryginalnie wyglądające ciasto. Proste, bo nie wymaga pieczenia, a oryginalne ze względu na trójkątny kształt.

Od dawna faworyt wszystkich dzieci. Zawsze świetnie smakuje – i dzieciom, i dorosłym.

Składniki:

  • 0,5 kg tłustego mielonego twarogu
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru (w ostateczności wystarczy zwykły kryształ)
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 36 sztuk herbatników
  • kilka kropel olejku waniliowego

1. Twaróg i masło przed użyciem doprowadź do temperatury pokojowej.

2. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę i porcjami dodawaj twaróg. Masę podziel na dwie części: do jednej dodaj olejek waniliowy, a drugą zmieszaj z kakao.

3. Herbatniki rozłóż na folii aluminiowej w 3 rzędy po 6.

4. Przełóż ciastka masą kakaową (zostaw ok. 2-3 łyżek). Na wierzchu ułóż drugą warstwę herbatników.

5. Powtórz to samo z masą waniliową, a na środku uformuj pasek z reszty masy kakaowej.

6. Wszystko złóż w trójkąt (najlepiej unieść folię za boki do góry – ciasto uformuje się właściwie samo).

7. Wygładź i wstaw do lodówki. Zajrzyj tam za chwilę i po lekkim stężeniu masy popraw kształt Chatki.

Polewa:

  • ćwierć kostki margaryny (masła)
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 1 czubata łyżka ciemnego kakao
  • 2-3 łyżki wody

Margarynę, cukier, kakao i wodę zagotuj. Odstaw z ognia i dodaj mleko w proszku, wymieszaj.

Przestudź polewę i równomiernie oblej schłodzone ciasto.

Gotowe! Chatkę ponownie wstaw do lodówki i pokrój najlepiej następnego dnia. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!