Pyszne ciasto bez pieczenia: Robię go prawie co tydzień, przepis warto zapisania

Oto przepis na smakowite i proste w przygotowaniu ciasto, do którego potrzebujesz zaledwie kilku składników.

Wykonasz je szybko, a co najważniejsze bez użycia piekarnika.

Składniki

Ciasto
  • opakowanie biszkoptów typu ladyfinger oraz mleko do ich namoczenia
  • opakowanie budyniu waniliowego oraz mleko i cukier do ugotowania
  • 500 ml śmietanki 30%
Polewa
  • 100 ml śmietanki 30%
  • tabliczka czekolady

Przygotowanie

W małej foremce (np. takiej, w której zmieści się jeden rząd biszkoptów) układaj biszkopty zamoczone chwilę wcześniej w mleku.

Ugotuj budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wylej go na biszkopty i pozostaw do ostygnięcia.

Ubij śmietanę, rozsmaruj ją równomiernie na masie budyniowej, a później przykryj ją kolejną warstwą namoczonych biszkoptów.

Następnie przygotuj polewę

Połam czekoladę na kawałki, rozpuść ją w podgrzanej śmietanie. Polej wierzch ciasta i poczekaj aż ostygnie.

Gdy deser będzie już zimny możesz go podawać – bardzo dobrze smakuje w towarzystwie czarnej kawy!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!