Do blendera wrzucam płatki owsiane, 2 jajka i garść szpinaku: każdy w domu się zajada tym daniem

Jeśli lubisz przygotowywać unikalne dania, a przy tym szybkie i zdrowe, to wypróbuj przepis na naleśniki szpinakowe, nadziewane serem.

Oto, co będzie potrzebne:

  • liście szpinaku – 150 g
  • płatki owsiane – 150 g
  • olej słonecznikowy – 2 łyżki
  • woda – 2x po 200 ml
  • ser żółty twardy
  • jajka – 2 szt
  • do smaku sól i mielony czarny pieprz

Proces przygotowawczy:

Umyj liście szpinaku, pokrój je na małe kawałki i włóż do blendera. Dodaj do tego jajka oraz płatki owsiane i zalej 200 ml wody.

Wszystko dobrze wymieszaj, aż do uzyskania gładkości. Odstaw tak przygotowany mus na pół godziny.

Po tym czasie dodaj kolejne 200 ml wody, 2 łyżki oleju słonecznikowego, zmielony czarny pieprz i sól. Znowu wszystko dokładnie wymieszaj i wlej tak powstałą mieszankę szpinaku do miski.

Następnie przygotuj i natłuść patelnię. Wlej do niej – przy użyciu chochli – odpowiednią ilość ciasta i smaż posypując naleśnik startym serem.

W trakcie smażenia, gdy naleśnik uzyska odpowiednią konsystencję, złóż na patelni naleśnik na pół i piecz, aż rozpuści się ser.

Teraz naleśnik szpinakowy jest gotowy do spożycia.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!