Waflowe ciasto w 15 minut bez pieczenia, smakuje obłędnie, wygląda niesamowicie. Przepis tutaj

Aby przygotować ciasto waflowe należy przygotować następujące składniki:

  • dwa duże wafle,
  • 350 g ulubionego dżemu,
  • 250 g herbatników, czyli około 34 sztuki,
  • 100 ml wody,
  • 100 g cukru
  • 125 g masła
  • 50 g czekolady
  • jedna łyżka stołowa kakao w proszku najlepiej gorzkiego
  • 70 g mielonych orzechów włoskich
  • 150 g mielonych herbatników

Dodatkowo oraz opcjonalnie w celu dekoracji można użyć:

  • 50 g białej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • bitą śmietanę.

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności należy posmarować dwa wafle dżemem. Następnie na jednym z nich należy ułożyć warstwę herbatników.

Do garnka wlej 100 ml wody i dodaj 100 g cukru. Całość gotuj ciągle mieszając aż cukier całkowicie się rozpuści w wodzie.

Następnie do garnka dodaj masło, czekoladę oraz kakao. Wszystko mieszaj do połączenia wszystkich składników. Na koniec do garnka należy dodać zmielone orzechy oraz pokruszone herbatniki.

Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj. Gotową masę delikatnie ostudź i ułóż z niej warstwę na herbatnikach.

Następnie ponownie przykryj warstwą masę warstwą herbatników. Całość przykryj drugim waflem wysmarowanym ulubionym dżemem.

Dżem powinien być skierowany do warstwy herbatników. Na wierzch postaw coś ciężkiego i przechowuj w lodówce przez około 2-3 godziny.

Gdy wafle będą w lodówce w międzyczasie można przygotować lukier do dekoracji wafli. W tym celu wsadź białą czekoladę do rondelka dodaj do niej śmietanę mieszaj aż całość się roztopi.

Po wyjęciu wafli posmaruj ciepłą masą z rondelka. Następnie w rondelku rozpuść gorzką czekoladę dodaj do niej bitą śmietanę i udekoruj powierzchnię deseru np. ciekawym wzorem lub napisem.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!