Idealne ciasto nie istnieje?
Idealnie ciasto nie istnieje? Przygotowanie zawsze zajmuje wiele godzin? Nie można trafić w gusta wszystkich gości?
Przekonaj się, że atrakcyjnie wyglądające, a przede wszystkim wyśmienite ciasto można przygotować w szybki i prosty sposób! Co jednak w tym wszystkim najważniejsze? Jabłkowe tornado z czekoladą i kwaśną śmietaną pokochają wszyscy goście, czy domownicy!
Czego będziesz potrzebować?
- 5 sztuk soczystych jabłek
- 2 i 1/2 szklanki maki
- 1 szklankę cukru pudru
- 1 szklankę mleka
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 2 świeże jajka
- dwie łyżeczki cynamonu
- 2-3 łyżki kakao
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 małe opakowanie proszku do pieczenia
- Twój ulubiony dżem (najlepiej własnoręcznie przygotowany)
- 2 szklanki śmietany
- 2 tabliczki czekolady
Widzisz? Do przygotowania ciasta nie potrzebujesz żadnych wymyślnych składników. Większość powinna znajdować się w każdym domu, a jeśli czegoś brakuje – to znajdziesz to w pierwszym osiedlowym sklepiku!
Od czego zacząć?
Na samym początku trzeba umyć i obrać wszystkie jabłka, a następnie zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Starte owoce odkładamy obok i zabieramy się do przygotowania masy ciasta.
Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki: mąkę, cukier, mleko, jajka, wanilię, cynamon, kakao, sodę, proszek do pieczenia, a następnie całość dokładnie mieszamy. Po zakończeniu do miski wsypujemy starte wcześniej jabłka i ponownie mieszamy.
Przygotowaną masę wylewamy do formy o wymiarach 30×40 cm. Uwaga! Pamiętaj, aby blaszkę do pieczenia posmarować wcześniej olejem, lub masłem! Pomoże to uniknąć przypalenia ciasta od spodu, a także pomoże w jego lepszym upieczeniu.
Pora na pieczenie!
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Po uzyskaniu odpowiedniej temperatury możemy włożyć do środka blaszkę. Ciasto pieczemy przez około 30 min. – co kilka minut monitorując jego stan.
Po pół godzinie możemy je wyjąć, a następnie posmarować je przygotowanym wcześniej dżemem. Już teraz jest pyszne, ale przecież chcemy czegoś więcej!
Nigdy za mało czekolady!
Warto także w kąpieli wodnej rozpuścić tabliczki czekolady (zostaw 1/4 tabliczki na później), po czym lekko je ostudzić. Dolewamy do naszych słodkości śmietanę, a następnie dokładnie mieszamy.
Całość wylewamy na nasze ciasto i dokładnie rozprowadzamy równomiernie na całości. Na sam koniec zadbajmy też o wygląd zewnętrzny – zetrzyj pozostałą część czekolady na wierzchu naszego ciasta.
Comments are closed.