Zdrowy ser bez chemii i jajek: 1 kg sera z 2 litrów mleka – uwielbia go cała rodzina!

Oto przepis na domowy, zdrowy ser bez użycia chemii.

Do samodzielnego przygotowania sera należy przygotować następujące składniki:

  • 2 litry mleka,
  • 1/2 bądź 2 ml soli kuchennej,
  • 400 g śmietany,
  • 6 jajek.

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności do garnka wlej mleko. następnie garnek postaw na gazie. Mleko posól i dokładnie wymieszaj. Mleko z sola zagotuj, a następnie w innym naczyniu ubij jajka.

Gdy mleko się zagotuje należy dodać do niego masę jajeczną wraz ze śmietaną i wszystko dobrze razem wymieszać. Mieszankę należy gotować około 5 minut do momentu, aż w garnku widoczne będzie oddzielanie się serwatki kropka.

Następnie przygotuj durszlak i wyłóż go kilkuwarstwową gazą. Następnie wlej do niego mieszankę i odsiedź. Następnie odsączony ser wsadź w gazę i porządnie odciśnij.

Gdy ser wystygnie odwiń go z gazy i wsadź do lodówki. Dodatkowo ser można zawinąć w folię spożywczą.

Jeśli chcesz, aby domowej roboty ser był bardziej miękki zamiast śmietany można użyć 200 g kefiru.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!