Te domowe bułeczki są lepsze niż sklepowe: Smaczne, chrupiące i lekko kruche. Tylko 30 min w piekarniku

Nie potrzebujesz specjalnych umiejętności, by samodzielnie przygotować te pyszne, chrupiące bułeczki. 

Smakują, jak z najlepszej piekarni, a ich wyjątkowy zapach unosi się w całym domu. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, koniecznie wypróbuj ten przepis!

Składniki:

  • mleko 200 ml (ciepłe)
  • woda 200 ml (ciepła)
  • masło 30 g
  • mąka 600 g
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka drożdży instant

Dodatkowo:

  • masło 25-30 g
  • około 1 łyżka mąki do posypania

Umieść w misce mleko, wodę, drożdże, cukier oraz sól i dokładnie wszystko wymieszaj. Do masy partiami dodawaj mąkę i zacznij wyrabiać ciasto.

Weź większą miskę, nasmaruj ją masłem i przełóż do niej przygotowane ciasto. Przykryj folią i odstaw na jakiś czas, tak aby masa wyrosła.

Ciasto przekrój na pół, a następnie podziel je na mniejsze kawałki.

Utwórz z nich kształt przypominający bułeczki. Blachę wyłóż papierem i połóż na niej bułki, okryj folią i ponownie odstaw na 20 minut, do wyrośnięcia.

Na koniec oprósz je mąką, następnie natnij lekko od góry i włóż tam odrobinę masła.

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni i piecz przez około 25-30 minut, do momentu aż ładnie się upieką.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!