Marynowana cukinia z przepisu mojej mamy. Lepiej zrób więcej słoików, bo smakuje obłędnie
W lecie, czyli w okresie, kiedy pojawia się dużo świeżych i pysznych warzyw i owoców wiele osób postanawia zrobić swoje ulubione przetwory, które będą idealnie nadawać się do zjedzenia w okresie jesienno-zimowym.
Czy wiedziałeś, że zamarynować można również cukinie? Przepis, który zaraz poznasz, to świetny pomysł na cukinię, która będzie jednocześnie nieco pikantna, a także chrupiąca. Jej smak na pewno Cię zachwyci.
Marynowana cukinia
Podany przepis przewidywany jest dla około 4 słoików. Czego potrzeba do zrobienia cukinii w takiej formie?
Przygotuj:
- 800 ml wody,
- 1.2 kg świeżej,
- niezbyt dużej cukinii,
- 4 duże łyżki octu,
- 30 g soli,
- 125 ml przecieru pomidorowego,
- 1 łyżeczkę musztardy w proszku,
- 75 g cukru białego,
- 4 liście porzeczki i tyle samo liści wiśni oraz 4 ząbki czosnku,
- 12 sztuk ziela angielskiego, koperek i papryczkę chili.
Wcześniej przygotuj sobie odpowiednią ilość słoików i pamiętaj, żeby dokładnie je wyczyścić. Pierwszym krokiem jest dokładne umycie cukinii, osuszenie jej i pokrojenie w ćwiartki a następnie w podłużne paski, mające około 8 cm.
Następnie zajmij się wyposażeniem słoików. Wsadź do nich po jednej gałązce koperku, po jednym liściu wiśni i porzeczki, ząbek czosnku, a także trochę papryczki chili oraz trzy ziarna zioła angielskiego.
Do tak przygotowanych słoików włóż jak najwięcej cukinii. Następnie gotową zawartość zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut.
Do garnka wlej wcześniej przygotowane 800 ml wody, dodaj do tego cukier i sól i następnie zagotuj. Dodaj do tego koncentrat pomidorowy i musztardę w proszku.
Wszystko razem wymieszaj i zagotuj. Ze słoików odlej wodę i dodaj do nich po łyżce octu. Zawartość słoika zalej zrobioną marynatą. Zakręć mocno słoiki i sprawdź, czy wieczka są szczelnie zamknięte.
Słoiki postaw do góry dnem. Można je owinąć ręcznikiem lub kocem.
Zawartość słoików będzie gotowa do zjedzenia już po 2 dniach. Możesz delektować się niesamowitym smakiem marynowanej cukinii, która świetnie nadaje się również jako przekąska podczas np. spotkań z przyjaciółmi.
Comments are closed.