Legendarny PRZEPIS na płaczący tort: ​​Nie zjadłam smaczniejszego biszkoptu ze śmietaną, 30 minut i najlepszy deser pod słońcem!

Fantastyczny deser o nazwie Płaczący tort. Jest to połączenie wilgotnego biszkoptu, kakaowej polewy i delikatnego nadzienia. Ciasto te jest po prostu niesamowicie pyszne i smakuje każdemu miłośnikowi słodkości. Doskonałe do porannej herbaty czy aromatycznej kawy w gronie przyjaciół.

 

Potrzebujesz:

  • 80g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 140 g mąki
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 10 g kakao
  • 60 ml oleju
  • 60 ml mleka
  • 2 jajka

Do namaczania:

  • 80 g mleka
  • 1 łyżeczka kakao

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 80g cukru
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 opakowania cukru waniliowego

Polewa czekoladowa:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g czekolady

Przygotowanie:

Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj mleko, olej i wymieszajNa koniec wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao i dodaj do mieszanki.

Ciasto wylej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w 180 stopniach przez około 15 minut. Wymieszaj 1 łyżeczkę kakao w gorącym mleku i polej ciasto.

Ostudź.

Śmietanę ubij z mascarpone i z cukrami. Po nałożeniu masy na ciasto pozostaw deser w lodówce na 10 minut. W tym czasie przygotuj polewę.

Połam na kawałki czekoladę i rozpuść ją w gorącej śmietanie. Gotową polewę rozprowadź równomiernie po cieście i wstaw je do lodówki na 4 godziny.

Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!