Ciasto Krakowskie z pianką. Wygląda przepysznie, z pewnością nie jadłaś tak dobrego.

Przepis na prawdziwą słodycz kulinarną – ciasto z kremem, owocami i rozpływającą się w ustach pianką.

Do przygotowania ciasta potrzebujesz:

Ciasto:

  • 250 gram mąki
  • 50 gram cukru
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 100 gram masła
  • 3 żółtka

Krem:

  • szklankę (250 ml) mleka
  • 100 gram masła w temperaturze pokojowej
  • 50 gram cukru
  • 1 torebkę cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżkę mąki pszennej
  • 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej

Pianka:

  • 4 białka jajek
  • 125 gram cukru pudru
  • 0,5 łyżki skrobi ziemniaczanej

Opcjonalnie:

  • 225 gram mrożonych owoców według własnego uznania

Etap I – przygotowanie:

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!