Naprawdę szybki oraz prosty sposób na czy to rodzinny obiad czy to sycącą kolację. Twoje dzieci tak jak i Ty zakochają się w panierowanych kotlecikach z cukinii. Możesz dobrać do nich swoje ulubione dodatki na przykład ryż, puree ziemniaczane czy to inne, które tylko będziesz chciał. Jeżeli chodzi o przyprawienie to postępuj zgodnie ze swoim gustem – można dodać pikantne przyprawy lub łagodne, różne zioła.
Pierwszym krokiem jest umycie oraz obranie naszej cukinii. Następnie kroimy ją na plastry o grubości od 0,5 do 1 cm. Lekko rozbij je po obydwu stronach. Do smaku dodajemy pieprz i obtaczamy w mące.
Jajka ubijamy z dodatkiem mleka oraz soli. Potem zanurzamy nasze plastry z cukinii w powstałym cieście, a następnie obtaczamy w tartą bułkę.
Panierowaną cukinię kładziemy na talerzu i wstawiamy do lodówki na 10 minut. Dzięki temu zapobiegniemy odpadnięciu panierki, gdy będziemy je smażyć. Na patelni rozgrzej olej oraz masło. Warzywo smażymy na złoty kolor.
Comments are closed.