Dzięki temu przepisowi, dowiesz się jak upiec buraki, zachowując witaminy i wartości odżywcze. Gotowanie tych pachnących warzyw w wodzie pozbawia je smaku i mikroelementów. Dodatkowo, w piekarniku przyrządzisz je nawet dwa razy szybciej! Koniecznie wypróbuj nasz sposób.
Potrzebne będą Ci jedynie:
Na początek dokładnie umyj warzywa. Do tego celu doskonale nada się gąbka lub szczotka do mycia naczyń. Osusz je przy użyciu ręcznika papierowego.
Usuń końcówki buraków. Ważne jest, by wszystkie warzywa były mniej więcej tej samej wielkości.
Wyposaż się w folię i papier do pieczenia, który nasączysz wodą. W każdym z buraków zrób nakłucia wykałaczką i posól je.
Ostatnim krokiem jest polanie bulw olejem roślinnym. Dla wzmocnienia smaku warto pokropić je także olejem balsamicznym lub posypać cukrem.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Każdego buraka owiń najpierw papierem a potem folią. Piecz przez godzinę lub półtorej, czas zależy w dużej mierze od wielkości warzyw.
Comments are closed.