Pyszna sałatka z jajkami i kiszonymi ogórkami. Tak przygotowana stanie się Twoją ulubioną. Ten smak zaskakuje.

Sałatka jajeczna to klasyka polskiej kuchni – ile domów, tyle sposobów jej przyrządzania. Dziś podpowiemy Wam, w jaki sposób przygotować sałatkę z jajek i ogórków kiszonych, która z pewnością stanie się jedną z ulubionych wersji tego dania i zagości na świątecznym stole pod niejednym dachem.

Do przygotowania sałatki jajecznej z ogórkami potrzeba:

  • 2 jajek ugotowanych na twardo;
  • 1 dużego lub 2 małych ogórków kiszonych;
  • 20 gramów majonezu;
  • 15 gramów musztardy francuskiej;
  • odrobiny koperku;
  • soli i pieprzu do smaku;

Sposób przygotowania – krok po kroku:

Krok 1 – Zaczynamy od przygotowania sosu. W misce wymieszaj ze sobą majonez, musztardę, posiekany koperek, sól i pieprz.

Krok 2 – Jajka i ogórki pokrój w dużą kostkę, następnie połącz z sosem i porządnie wymieszaj.

Gotowe!

Ciekawostka!

Powyższy przepis jest wyjątkowo prosty i idealnie nadaje się do modyfikacji! Do sosu można dodać m.in. ser, rukolę, szczypiorek, pietruszkę czy czosnek – wszystko po to, by uzyskać dodatkową głębię smaku i świeżość. Wystarczy jedynie odpowiednio przygotować dodawane składniki, np. zetrzeć lub pokroić w kostkę ser, umyć i drobno posiekać rukolę czy szczypiorek albo przecisnąć czosnek przez praskę.

Można się również pokusić o bardziej ekstrawaganckie dodatki, np. zastąpić majonez kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym lub zamiast ogórka kiszonego użyć ogórka gruntowego. Sałatka, rzecz jasna, zmieni nieco swój smak, lecz wciąż będzie niesamowicie pyszna, a przede wszystkim – dostosowana do podniebienia niejednego smakosza!

Życzymy smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!