Chyba każdy z nas zna dobrze dylemat pod tytułem „co mam ugotować na obiad”. Te proste w wykonaniu, ale wykwintne w smaku roladki drobiowe skradną serca domowników. To danie z pewnością wejdzie na stałe do kanonu obiadowego w Waszym domu.
Filet z kurczaka umyj, podziel na mniejsze części. Rozbij każdy kawałek tłuczkiem. Posól i popierz z obu stron. Odłóż. Obraną cebulę posiekaj na drobną kostkę. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
Pokrój serek topiony na małe kawałki i dorzuć do rondelka z marchewką i cebulą. Całość gotuj, aż serek uzyska płynną konsystencję.
Na każdym kawałku mięsa kładź jedną łyżkę farszu z brzegu. Następnie zwijaj w roladę. Tak przygotowane roladki zanurz w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.
Rozgrzej olej na patelni. Na gorący olej wkładaj ostrożnie roladki w panierce. Smaż z obu stron do uzyskania złocistobrązowego koloru. Usmażone roladki odkładaj na talerz, najlepiej wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Comments are closed.