Zbliżająca się zima skłania nas do robienia zapasów, z których będziemy mogli skorzystać z każdej chwili.
Moją dzisiejszą, bardzo oryginalną propozycją będą pyszne gołąbki warzywne, które dzięki marynacie stają się jeszcze lepsze. To bardzo pożywne danie, które dostarczy ci wielu witamin nawet w środku zimy.
Wszystkie użyte składniki nabierają wyjątkowego smaku i sprawiają, że odkrywamy wyjątkowość gołąbków na nowo. Wypróbuj przepis, by przekonać się, o czym mówię!
Wymagane składniki:
- 1 główka białej kapusty
- 500 g marchwi
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryki czerwone
- 1 cebula
- 1 burak ćwikłowy
- 1 papryczka chilli
- litr wody
- 5 łyżek stołowych cukru
- ziele angielskie
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki stołowe soli
- 100 ml octu
Sposób przygotowania:
Aby przygotować kapustę, ugotuj ją lub włóż do mikrofalówki na 10 minut. Gdy liście będą miękkie, odetnij je od twardej części kapusty.
Umyj i obierz cebulę, a następnie pokrój ją w kostkę. Obierz marchew i zetrzyj ją na tarce o średnich oczkach. Pokrój także paprykę — czerwoną w paski, a chilli w małe plasterki.
Na patelnię wlej olej i rozgrzej go. Następnie wrzuć na nią cebulę i poczekaj, aż ta się zeszkli. Do cebuli dodaj uprzednio przeciśnięty przez praskę czosnek, marchewkę oraz obie papryki.
Wszystkie składniki wymieszaj i smaż warzywa, aż staną się miękkie. Gdy zdejmiesz je z ognia, poczekaj, aż ostygną.
Chłodną mieszankę warzyw zacznij owijać w liście kapusty.
Wszystkie gołąbki wsadzaj do czystych słoików, a na po bokach w wolnych miejscach ułóż paski pokrojonego buraka. Do dużego garnka wlej wodę i dodaj wszystkie przyprawy — sól, liść laurowy oraz ziele angielskie. Dodaj także cukier, całość zagotuj.
Wyłącz ogień i dolej także 100 ml octu, wszystko dokładnie wymieszaj. Zalej słoiki gorącą marynatą, dokładnie je zakręć i postaw do góry dnem. Owiń słoiki ręcznikiem lub kocem i pozostaw je do całkowitego ostygnięcia.
Comments are closed.