Przekonaj się, jakie są smaczne. Pyszne ciasteczka cytrynowe – pozostają chrupiące przez kilka dni.

Świąteczne ciastka cytrynowe

Jeżeli lubisz słodko-kwaśne desery to mamy dzisiaj dla was idealną propozycję. Ciasteczka cytrynowe posiadają cudowny aromat i ciekawy smak.

Będzie to dobry deser świąteczny zarówno dla dorosłych jak i dzieci lub np. jako dodatek do herbaty. Ciastka są chrupiące i świeże przez kolejne trzy dni od przygotowania. Jakie składniki będą wam potrzebne?

Składniki

  • mąka pszenna (300 g)
  • masło (80 g)
  • jajka (2 sztuki)
  • proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
  • kwaśna śmietana (2 łyżki)
  • cytryna (1 sztuka)
  • cukier (2 łyżki)
  • olej słonecznikowy do smaku
  • cukier puder do smaku

Przygotowanie ciastek

Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok z połowy owocu. Następnie ubij jajka razem z sokiem oraz cukrem. Dodaj do tego śmietanę, miękkie masło i wymieszaj wszystko dokładnie.

Mąkę przesiej przez sito, dodaj do niej proszek do pieczenia i wymieszaj. Połącz mąkę z płynną masą i wrzuć jeszcze skórkę z cytryny.

Ciasto zagniataj do czasu, aż będzie jednolite i elastyczne. Podziel je następnie na 3 lub 4 części i rozwałkuj każdą z nich na grubość około pół centymetra. Ciasto pokrój na małe kwadraty.

Na głęboką patelnię wlej olej roślinny (na wysokość kilku milimetrów). Smaż kwadraty po obu stronach, aż uzyskają złoty kolor.

Przełóż je na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu, a potem na talerz. Ciastka posyp cukrem pudrem. Przepyszny deser jest gotowy! Smacznego!

Jeżeli nie lubisz kombinacji słodko-kwaśnej to zamiast soku z cytryny można dodać więcej kwaśnej śmietany. Wtedy uzyskasz delikatniejszy i bardziej kremowy smak.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!