Dzięki tej recepturze cukinia pozostanie jędrna i chrupiąca z odpowiednią proporcją kwaskowości i słodkości.
Przygotuj 8 litrowych słoików. W tym celu dokładnie je umyj z użyciem sody oczyszczonej, a następnie wytrzyj lub poczekaj aż wyschną. Do każdego ze słoików włóż: 1 parasol kopru, 1 plasterek papryki, 1 liść laurowy, 3 ząbki czosnku, 3 ziarenka ziela angielskiego oraz 10 ziaren pieprzu.
Każdą z cukinii umyj, obierz ze skórki i odetnij końcówki. Następnie pokrój w plastry o szerokości ok. 2 cm. Tak pokrojoną cukinię układaj ciasno w słoikach. Aby zapobiec pęknięciu słoików pod wpływem temperatury, do każdego z nich włóż łyżkę odwróconą wierzchem do góry. Następnie zalej słoiki wrzątkiem, lejąc wodę bezpośrednio po łyżce.
Słoiki zakręć ugotowanymi wcześniej przykrywkami i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odlej płyn ze słoików do naczynia z miarką i dodaj 1 łyżkę soli oraz 1,5 łyżki cukru na każdy 1 litr płynu. Tak powstałą marynatę zagotuj w garnku. Do słoików z cukinią wlej po 2 łyżki octu a później zalej gorącą marynatą.
Comments are closed.