Są też idealny dodatkiem do ciast, deserów. Czy można z nich zrobić coś jeszcze? Tak. Koniecznie przygotujcie pyszne domowe kandyzowane śliwki. Takiej przekąsce naprawdę ciężko się oprzeć.
Składniki:
Przygotowanie:
Każdą śliwkę pozbawiamy pestki. Do rondla wsypujemy cały cukier, dolewamy szklankę wody i doprowadzamy wszystko do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika pod rondlem i wkładamy nasze śliwki do gotującego się słodkiego syropu. Wszystko gotujemy przez około 30 minut.
Wyjmujemy śliwki za pomocą łyżki cedzakowej. Pozostały w rondlu syrop gotujemy dalej do zgęstnienia, nie zapominając o mieszaniu. Syrop odstawiamy do przestudzenia.
Ponownie wkładamy do niego śliwki i i podgrzewamy wszystko na małym ogniu. Znów wyciągamy śliwki, by po jakimś czasie znów je podgrzać w syropie. Ponawiamy ten proces tak długo aż śliwki będą miękkie i błyszczące. Przed ostatnim moczeniem śliwek do syropu należy dodać kwasek cytrynowy.
Tak przygotowanie kandyzowane śliwki dzięki nasączeniu cukrem i kwaskiem cytrynowym (naturalne konserwanty) będą nadawać się do spożycia znacznie dłużej niż świeże owoce.
Smacznego
Comments are closed.