Są lekkie i delikatne. W Maroku to popularna przekąska sprzedawana na ulicach. To idealna propozycja na słodkie śniadanie lub kolację. Jeśli jednak nie przepadasz za naleśnikami na słodko, usmażone połącz z ulubionymi słonymi dodatkami takimi jak np. ser żółty.
Suche składniki połącz ze sobą w misce i dodaj jajko. Do uzyskanej masy dodaj ciepłą wodę oraz olej roślinny. Raz jeszcze dokładnie wymieszaj.
Następnie za pomocą miksera ubijaj do uzyskania wodnistego, gładkiego ciasta. Przykryj miskę pokrywą i pozostaw na 40 minut.
Po upływie 40 minut ciasto powinno wyrosnąć. Lekko rozgrzej suchą patelnię i wylewaj ciasto ostrożnie na sam środek. Do smażenia nie używaj oleju. Rozlanie ciasta na całej powierzchni sprawi, że naleśniki nie będą porowate.
Istotne, by smażyć na średnim ogniu i tylko z jednej strony. Naleśniki są gotowe, gdy górna storna jest sucha i się nie lepi.
Naleśniki idealnie smakują z sosem miodowym. 70 g masła rozpuść z 6 łyżkami miodu. Uważaj jednak, by go nie zagotować! Można je serwować także jako słony dodatek do innych potraw.
Comments are closed.