Ten przepis pozwoli Ci się cieszyć doskonałym smakiem w zimne, ponure dni i przywoła wspomnienia lata, ciepła i słońca! Cukinię przygotowuje się bardzo łatwo i nie wymaga to wiele czasu, co sprawia, że ten przepis jest naprawdę lubiany. Sprawdź go już teraz.
Cukinię dokładnie umyj pod bieżącą wodą, obierz i pokrój w półplasterki lub grubszą kostkę, a następnie przełóż do głębokiej miski. Czosnek przeciśnij przez praskę, a natkę pietruszki, koper i papryczkę posiekaj i całość dodaj do cukinii.
W następnym kroku dodaj przyprawy i cukier oraz olej i kolejno ocet. Wymieszaj składniki i odstaw na minimum 3 godziny. To najlepszy czas, by przygotować słoiki na przetwory. Po upływie 3 godzin, cukinię możesz przełożyć do wyparzonych słoiczków i zalać powstałym z niej sokiem. Jeżeli będzie go za mało, braki uzupełnij przegotowaną wodą.
Taką cukinię pasteryzuje się przez 8 minut. Wystarczy jeden raz, ale jeżeli chcesz mieć pewność, możesz czynność powtórzyć po 24 godzinach.
Comments are closed.