Kotlety te, przyrządzone z dodatkiem polepszacza, według przepisu mojej mamy są delikatne i równie smaczne, co klasyczne kotlety. Dzięki twarożkowi, pozostają także bardziej wilgotne i soczyste. A ponieważ pieczone są w piekarniku, zawierają także mniej tłuszczu!
Twarożek należy umieścić w misce i wymieszać lekko mikserem. Dodać mięso, jaja, sól oraz resztę przypraw.
W blenderze wymieszać cebulę razem z czosnkiem i dodać ją do masy z mięsa i twarogu. Do osobnego naczynia wsypać bułkę tartą, dodać wodę i wymieszać. Kotlety z masy twarogowej formować przy użyciu łyżki i ułożyć na blasze do pieczenia.
Piekarnik ustawić na 180℃, kiedy się nagrzeje wstawić blachę z kotletami i piec około 30-35 minut. W tym czasie można przygotować sos. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać, smażyć na małym ogniu około 2 minuty. Po tym czasie zalać gorącą wodą, dodać śmietanę i doprawić. Całość dobrze wymieszać trzepaczką i gotować jeszcze przez 4 minuty.
Comments are closed.