Znakomity przepis na kalafior w nowej, rzadko spotykanej odsłonie – Prawdziwe odkrycie kulinarne.

Kalafior to wspaniałe warzywo, często jednak niesłusznie lekceważone i zapominane.

W tej wersji będzie jednak z pewnością królem stołu! Panierowany i smażony na patelni może być podawany na wiele różnych sposobów – solo, do obiadu, na kolację, przekąskę, z sosem i bez. Do wyboru, do koloru!

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka mleka
  • 2 jajka
  • Przyprawy (wg uznania, ok. 1 łyżeczki każdej przyprawy): mielona papryka czerwona, papryczka chilli, tymianek, kurkuma, pieprz, sól)
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Umyty kalafior pokrój na duże kawałki.

Do dużej patelni wlej wodę i poczekaj aż się zagotuje. Włóż kawałki kalafiora. Gotuj ok. 8 min.

Przygotuj dwie małe msieczki. W jednej z nich wymieszaj wszystkie przyprawy. W drugiej miseczce ubij jajka z mlekiem.

Panieruj kalafior – najpierw obtaczaj w mące, potem w jajku. Smaż na patelni z obu stron aż do uzyskania brązowego koloru.

Kalafior możesz podawać jako dodatek np. do obiadu lub też jako osobne danie, przekąska. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!