Jest on o tyle atrakcyjny, iż zdaje się zdrowszym odpowiednikiem klasycznego ptasiego mleczka, z uwagi na to iż nie zawiera cukru, co predysponuje go do bycia idealną alternatywą, zwłaszcza dla dzieci. Ponadto niewątpliwą zaletą jest to, iż do przyrządzenia tego deseru wystarczy tylko dwa podstawowe składniki.
Na początek mus z jabłuszek należy przełożyć do naczynia żaroodpornego, po czym dodać do tego żelatynę.
Następnie należy odczekać cztery minuty aż to napęcznieje. Kolejnym krokiem będzie postawienie na gazie garnka z wodą, w którym z zastosowaniem kąpieli wodnej podgrzewać należy składniki, cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
Kolejnym krokiem będzie ostudzenie tego przez około 15 minut. Po tym należy przejść do ubijania mikserem co potrwa kolejne dziesięć minut.
Później uzyskaną mieszaninę rozłożyć trzeba w naczyniu i włożyć na godzinę do lodówki. Na koniec wystarczy już tylko pokroić deser i smakować.
Comments are closed.