Takie farszynki są bardzo sycące więc możemy je zaserwować już bez zupki. Możemy ich też zrobić więcej i później odgrzewać.
Składniki na około 6-7 sporych farszynek:
- około 600 g ugotowanych, wystudzonych i przeciśniętych przez praskę ziemniaczków (mogą być wczorajsze tzn. jeśli na obiad za dużo ugotowaliśmy to utłuczone i przestudzone ziemniaczki chowamy do woreczka/ków i tak przechowujemy w lodówce do 3 dni)
- 1 małe jajko
- około 1/2 szkl. mąki pszennej ( jeśli ziemniaki są bardzo „ciapciowate” do dajemy 3/4 )
- troszkę mąki do obtoczenia farszynek
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku
- olej do smażenia
Farsz:
- 250 g pieczarek
- 1/2 główki cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 czubate łyżeczki bułki tartej
- sól, pieprz do smaku
Farsz:
- Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
- Na patelni przesmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz starte pieczarki, przyprawiamy sola i pieprzem i przesmażamy do momentu wyparowania całej wody z patelki.
- Kiedy pieczarki są już gotowe przekładamy je do miseczki, dodajemy bułkę tarta, mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania ciasta.
Ciasto:
- Ziemniaki przekładamy do miski, jeśli są wczorajsze to przegniatamy przez praskę lub jak w moim przypadku rozgniotłam je szybko widelcem.
- Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, pieprz, paprykę ostrą i słodką oraz sól, wszystkiego z wyczuciem i próbując cały czas czy smak nam odpowiada. Zagniatamy ciasto.
- Z ciasta odrywamy spore kawałki, rozpłaszczamy na dłoni i nakładamy na środek farsze. Zalepiamy szczelnie, tworząc owalny kształt bądź podłużny i obtaczamy w mące 😉
- Smażymy na rozgrzanym oleju, na niewielkim gazie do momentu, aż farszynki się ładnie zrumienią z obydwóch stron.
- Podajemy z ulubionym sosem, sałatką.
Smacznego!
Nie zapomnij udostępnić przepis znajomym!
Tekst i zdjęcia pochodzą z: https://gotowanietoproste.blogspot.com/2018/09/farszynki-z-pieczarkami.html
Comments are closed.