Farszynki z pieczarkami

Takie farszynki są bardzo sycące więc możemy je zaserwować już bez zupki. Możemy ich też zrobić więcej i później odgrzewać.


Składniki na około 6-7 sporych farszynek:

  • około 600 g ugotowanych, wystudzonych i przeciśniętych przez praskę ziemniaczków (mogą być wczorajsze tzn. jeśli na obiad za dużo ugotowaliśmy to utłuczone i przestudzone ziemniaczki chowamy do woreczka/ków i tak przechowujemy w lodówce do 3 dni)
  • 1 małe jajko
  • około 1/2 szkl. mąki pszennej  ( jeśli ziemniaki są bardzo „ciapciowate” do dajemy 3/4 )
  • troszkę mąki do obtoczenia farszynek
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku
  • olej do smażenia

Farsz:

  • 250 g pieczarek
  • 1/2 główki cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 czubate łyżeczki bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku

Farsz:

  • Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
  • Na patelni przesmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz starte pieczarki, przyprawiamy sola i pieprzem i przesmażamy do momentu wyparowania całej wody z patelki.
  • Kiedy pieczarki są już gotowe przekładamy je do miseczki, dodajemy bułkę tarta, mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania ciasta.

Ciasto:

  1.  Ziemniaki przekładamy do miski, jeśli są wczorajsze to przegniatamy przez praskę lub jak w moim przypadku rozgniotłam je szybko widelcem.
  2. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, pieprz, paprykę ostrą i słodką oraz sól, wszystkiego z wyczuciem i próbując cały czas czy smak nam odpowiada. Zagniatamy ciasto.
  3. Z ciasta odrywamy spore kawałki, rozpłaszczamy na dłoni i nakładamy na środek farsze. Zalepiamy szczelnie, tworząc owalny kształt bądź podłużny i obtaczamy w mące 😉
  4. Smażymy na rozgrzanym oleju, na niewielkim gazie do momentu, aż farszynki się ładnie zrumienią z obydwóch stron.
  5. Podajemy z ulubionym sosem, sałatką.

 

Smacznego!

Nie zapomnij udostępnić przepis znajomym!

Tekst i zdjęcia pochodzą z: https://gotowanietoproste.blogspot.com/2018/09/farszynki-z-pieczarkami.html

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!