Szybkie do wykonania i obłędne w smaku. Oto proste i zarazem przepyszne ciasto ze śmietaną prosto ze starego notatnika mojej Mamy.

Niesamowite w smaku i łatwe do zrobienia – domowe ciasto ze śmietaną według przepisu mamy.

Konicznie wypróbuj tę recepturę. Pyszny i orzeźwiający deser podany z aromatyczną kawą pokochają Twoi domownicy i przyjaciele.

Składniki:

  • 250 g słodkiej śmietany np. 12%
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 50  kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 g mąki pszennej

Krem:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka śmietany 30%

Przygotowanie:

Przed przystąpieniem do wykonania ciasta upewnij się, czy wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Jajka ze śmietaną i cukrem ubij na jednolitą masę.

Następnie przesiej mąkę z sodą oczyszczoną i starannie wymieszaj z masą jajeczną. Tak przygotowane ciasto podziel na dwie równe części. Jedną część ciasta wymieszaj z kakao. Drugą z nich wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz przez około 30 minut w temperaturze 200°.

Następnie tak samo upiecz ciasto z kakao. Kiedy oba ciasta ostygną, przetnij każde z nich na dwie części. Otrzymasz łącznie 4 kawałki. Starannie ubij śmietanę 30% z cukrem pudrem. Następnie poukładaj na przemian kawałki ciasta i przełóż je ubitą śmietaną. Całość udekoruj np. polewą lub wiórkami  czekoladowymi.

Przed podaniem włóż ciasto do lodówki na 3 – 4 godziny. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!