Radzieckie ciastka to niezwykle smaczna i nietrudna do przygotowania przekąska. Każdy, kto ich spróbuje, chce natychmiast poznać przepis.

Bardzo smaczne radzieckie ciastka zwane drewnem opałowym – u mnie w domu zniknęły w jeden dzień. Nie znam smaczniejszego małego co nieco niż radzieckie ciastka.

Od kiedy posmakowałam tych ciastek u sąsiadki tak długo ją męczyłam aż dała mi przepis. Okazuje się, że można zrobić radzieckie smażone ciastka samodzielnie! Mam już ten przepis razem ze wszystkimi niezbędnymi wytycznymi i trikami. W końcu przyszedł czas zrobić je własnoręcznie!

Moją uwagę przykuło puchate ciasto. Wyrabiane z użyciem małej ilości mąki, o dość rzadkiej konsystencji. Sąsiadka dała wskazówkę: „jeżeli ciasto przestaje spływać po palcach to znak żeby nie dodawać więcej mąki”. Kolejną cenną radą jest wielokrotne wyrabianie ciasta. Dzięki temu Twoje ciastka będą rumiane, ale nadal mięciutkie i puszyste!

Przygotuj:

  • 800 g mąki pszennej
  • 340 ml oleju słonecznikowego
  • 500 ml wody
  • 15 g soli
  • 50 g cukru
  • 25 g drożdży
  • 250 g cebuli
  • 500 g kurczaka
  • 40 g masła
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!