Te pyszne pączki nie wymagają smażenia. Smaczniejsze i zdrowsze niż sklepowe.

Pączki z piekarnika to przepis, który z pewnością Cię zachwyci. Ponieważ nie wymagają smażenia na głębokim tłuszczu to są znacznie zdrowsze i łatwiejsze w przygotowaniu. Gdy tylko je spróbujesz od razu zapomnisz o sklepowych wypiekach.

Składniki:

  • 50 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g cukru do wypieków
  • 10 g suchych drożdży
  • 120 ml letniego mleka
  • 2 jajka
  •  125 g masła do smarowana
  • cukier puder
  • skórka pomarańczowa
  • opcjonalnie: kawałki ulubionej czekolady

Przygotowanie:

Wlej do miski mleko i wymieszaj w nim suche drożdże odstawiając na 5 minut. Następnie oddaj przesianą mąkę, jajka, 50 g miękkiego masła, cukier i skórkę pomarańczową. Całość wymieszaj (najlepiej wyrobić masę ręką) i odstaw przykryte ściereczką kuchenną do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu dodaj kawałki czekolady i ponownie wyrób ciasto – tym razem krótko. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 cm i wycinaj okręgi za pomocą szklanki (możesz w środku zrobić dodatkowe dziurki jak w donatach).

Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 – 25 minut aż do zarumienienia. Po wyjęciu posyp górę cukrem pudrem. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!