Domowe pieczywo jest znacznie zdrowsze niż te kupowane w supermarketach, lepiej smakuje i dłużej utrzymuje świeżość. Nie ma lepszego sposobu na rozpoczęcie dnia niż śniadanie z własnoręcznie wykonanego bochenka. Przepis opiera się na mące żytniej i otrębach.
Te dwa składniki zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego, szereg witamin i minerałów, m.in cynk, magnez, żelazo czy fosfor. Mąka żytnia wspomaga proces odchudzania, reguluje poziom cukru we krwi, poprawia przemianę materii. Wypróbuj przepis raz a będziesz do niego wracać regularnie!
W misce wymieszaj kefir z sodą i sokiem z cytryny, dodaj sól, cukier i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się kryształków. Wlej oliwę z oliwek i dosyp ziaren lnu (około 1 dużej łyżki). Bezpośrednio do miski przesiej całą mąkę żytnią i wymieszaj wstępnie łyżką.
Aby dobrze połączyć składniki musisz je wyrobić ręcznie, ugniatając ciasto aż do uzyskania jednolitej masy – ciasto będzie miało finalnie lekko klejącą się konsystencję. Wybierz foremkę, najlepiej sprawdza się keksówka ale możesz użyć dowolnej blaszki.
Comments are closed.