Szybka i smaczna kolacja gotowa w 25 minut. Domowe bułeczki kuszące aromatem czosnku i ziół

Szukasz inspiracji na szybką, lecz oryginalną i smaczną kolację na towarzyskie spotkanie? Odkryj domowej roboty bułeczki z czosnkiem i ziołami.

Apetycznie miękkie, rozpływające się w ustach bułeczki pachnące czosnkiem i ziołami zachwycą każdego. Bułeczki z czosnkiem i ziołami zaskakują nie tylko oryginalnym smakiem, ale też niezwykłym kształtem muffinek.

Składniki:

  • mąka – 400 g.
  • suche drożdże – 1 łyżeczka
  • cukier – jedna łyżeczka
  • czosnek – 2 lub trzy ząbki
  • mleko – 250 ml
  • sól – 0.5 łyżeczki
  • masło – 50 g
  • olej roślinny – 2 łyżeczki
  • zioła według uznania
  • żółtko

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać przez sito, dodać drożdże, cukier, olej oraz ciepłe mleko. Wszystkie składniki wymieszać, a następnie wyrobić ciasto. Miskę owinąć folią i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia ciasta. Kolejnym krokiem jest przygotowanie nadzienia do bułeczek, miękkie masło należy połączyć z czosnkiem i ulubionymi przyprawami. Ciasto zwinąć na kształt węża, którego kroimy na plasterki.

Każdy z plasterków rozwałkować, na okręgu z ciasta umieścić łyżkę nadzienia, plaster ciasta wraz z nadzieniem złożyć czterokrotnie. Zwinięte czterokrotnie plastry ciasta umieszczać w foremkach na muffinki, po 2 lub 3 sztuki do jednej formy, smarować wierzch żółtkiem.

Piec 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni. Czosnkowo – ziołowe bułeczki stanowią doskonałą alternatywę dla zwykłego pieczywa.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!