Moje pączki nie są robione na drożdżach. Nie używam już klasycznego zakwasu. Od 10 lat stosuję niezmiennie ten sam przepis. Jeśli jesteś smakoszem pączków i lubisz kiedy są puszyste i pachnące – ten przepis jest dla Ciebie. Pączki są przepyszne i znikają w mgnieniu oka ! Idealne na deser.
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W misce łączymy ze sobą składniki: jajko, jogurt, cukier, sól. Następnie dodajemy sodę oczyszczoną i sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę pszenną, po czym ponownie mieszamy wszystko ze sobą. Ciasto powinno być jędrne i elastyczne.
Jeśli konsystencja ciasta nie będzie odpowiednia (tzn. za rzadka lub za gęsta), dodajemy jeszcze trochę mąki lub jogurtu. Zawijamy ciasto w folię i odstawiamy na około 25 minut. Ciasto dzielimy na dwie równe części i rozwałkowujemy. Grubość ciasta powinna wynosić około 1 centymetr.
Teraz musimy uformować nasze pączki. Przy pomocy szklanki lub kubka, formujemy pierścienie, wycinając w każdym z nich kolejny pierścień na kształt klasycznego pączka z dziurką. Na patelni rozgrzewamy olej. Pączki smażymy z obu stron do zarumienienia.
Comments are closed.