W tym celu, do miski wrzucamy mięso, dodajemy 1/2 posiekanej surowej cebuli. Po wstępnym wymieszaniu dodajemy jedno jajko oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Warto również dodać odrobinę bułki tartej – najlepiej samodzielnie startej.
Po wyrobieniu mięsa rozpoczynamy formowanie kotlecików. W tym celu bierzemy większą garść mięsa i formujemy placki o grubości ok. 1cm. Dbamy również o to, aby uformowany placek nie rozpadał się w rękach – warto go kilka razy pougniatać.
Następnie, delikatnie spłaszczając mieszankę, otaczamy ją plackiem stworzonym z mięsa, sklejając go na górze. Takim oto sposobem powstały zrazik dokładnie łączymy, aby zawartość nie wypadła. Następnie gotowy zrazik obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na patelnię i smażymy na oleju.
Po podsmażeniu, wyjmujemy kotleciki i przenosimy do garnka, zalewamy wodą do wysokości zrazów. Do wody dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość gotujemy przez pół godziny, pilnując aby zrazy były przykryte wodą.
W trakcie gotowania kotlecików nastała pora na przygotowanie sosu pieczeniowego. W tym celu do miseczki z zimną wodą należy dodać sos pieczeniowy i dokładnie wymieszać. Gotowy sos należy dodać do gotujących się zrazów.
Comments are closed.